Goražde, 09.04.2025 godine
PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede
Zaštita povrtnih kultura
U toku je priprema zemljišta za sjetvu ili sadnju povrtnih kultura na otvorenom polju. Jedan od uslova uspješne proizvodnje povrtnih kultura je da se ne proizvode svake godine na istom mjestu.
Kod nas na otvorenom polju najviše je zastupljena proizvodnja krompira. Krompir pripada porodici Solonaceae. Istoj porodici pripadaju paprika, paradajz, patlidžan, duhan i napadaju ih iste bolesti i štetočine. Ukoliko se povrtne kulture uzgajaju u monokulturi duži niz godina, štetni patogeni se toliko namnože da ih je kasnije teško suzbiti i upotrebom sredstava za zaštitu bilja. Patogene gljive koje izazivaju bolesti na biljkama, kao i štetnici, ako nemaju biljke hraniteljke ne mogu živjeti u zemljištu duže od 2-3 godine.
Kukuruz koji se uzgaja u monokulturi izložen je napadu kukuruzne zlatice (Diabrotica virgifera). Ima jednu generaciju godišnje, prezimljuje u zemljištu gdje se gajio kukuruz. Štetu pričinjavaju larve koje se hrane korijenom kukuruza, izazivaju deformaciju korijenovog vrata, ubušavaju se u stablo koje zaostaju u rastu i šuši se. Larve koje se formiraju na parceli gdje se proizvodi neka druga kultura usljed nedostatka hrane uginu.
Luk koji se proizvodi u monokulturi manje je otporan na plamenjaču, čiji je uzročnik gljiva Peronospora destruktor. U toku vegetacije uništava lisnu masu, a kasnije u skladištu dolazi do truleži glavica luka.