Goražde, 15.05.2025 godina
PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede
Podaci vezani za zaštitu povrtnih kultura u zaštićenom prostoru
Kod proizvodnje paradajza i paprike u zaštićenom prostoru potrebno je obratiti pažnju na prisustvo tripsa. Mali su insekti, dužine 1-1,5 mm s tankim krilima i dugim resama. Štetu pričinjavaju odrasle jedinke i larve sisanjem biljnih sokova, a pojavljuju se i kao prenosioci virusa. Najviše se pojavljuju na mladim listovima, cvjetovima i tek zametnutim plodovima.
Da bi zaštita bila uspješna potrebno je na vrijeme izvršiti vizuelni pregled paprike i paradajza u zaštićenom prostoru i utvrditi da li je trips prisutan. Prisustvo štetnika se može utvrditi otresanjem listova i cvjetova na bijelu podlogu.
Praćenje i smanjenje brojnosti tripsa se može postići postavljanjem žutih i plavih ljepljivih ploča u plastenicima, redovnim provjetravanjem plastenika pri čemu se smanjuje vlažnost, a samim tim stvaraju se nepovoljni uslovi za razvoj štetnika. Isto tako, potrebno je ukloniti biljne ostatke, korove u samom plasteniku i oko plastenika, postaviti zaštitne mreže na ulaze u plastenik.
Ukoliko se utvrdi prisustvo tripsa zaštita se može izvršiti registrovanim sredstvima za suzbijanje tripsa.
Sredstva za zaštitu bilja koristiti u skladu sa priloženim uputstvom vodeći računa o zaštiti pčela.