Logo Vlada BPK
Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Goražde, 18.06.2025. godine

Datum: 18.06.2025.
Podijeli:

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing. poljoprivrede

Podaci vezani za zaštitu paradajza

U ovom periodu potrebno je obratiti pažnju kod proizvodnje paradajza na plamenjaču- Phythopthora infenstans. Radi se o gljivičnoj infekciji koja napada sve nadzemne  dijelove biljke. Infekcija se najčešće javlja od juna do početka septembra, a povoljni uslovi su visoka vlaga i temperatura od 18-22 oC. Temperatura iznad 28 0 C  i suho vrijeme ne pogoduju razvoju plamenjače. Na inficiranim listovima se pojavljuju svjetlosmeđe pjege koje dobijaju tamnu boju i suše se, a na inficiranim plodovima se pojavljuju smeđe hrapave pjege koje za kratko vrijeme prekriju cijeli plod. Infekcija se može širiti  vjetrom i vodom prilikom zalijevanja. Paradajz koji se proizvodi na otvorenom je posebno osjetljiv na plamenjaču jer je više izložen vlagi i kiši od paradajza koji se proizvodi u zaštićenom prostoru.

Kod prozvodnje paradajza na otvorenom i u zaštićenom prostoru jedna od mjera zaštite je prorjeđivanje lisne mase, tako da  se osigura dovoljno prostora između biljaka da zrak slobodno  cirkuliše, a plastenike je potrebno redovno provjetravati. Isto tako, potrebno je obratiti pažnju na zalijevanje. Kapljica voda koja se zadržava na listu utiče na pojavu i širenje infekcije. Kao mjera zaštite mogu se koristiti prirodni preparati, a sredstava za zaštitu bilja-fungicide koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.