Goražde, 18.06.2025. godine
PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing. poljoprivrede
Podaci vezani za zaštitu paradajza
U ovom periodu potrebno je obratiti pažnju kod proizvodnje paradajza na plamenjaču- Phythopthora infenstans. Radi se o gljivičnoj infekciji koja napada sve nadzemne dijelove biljke. Infekcija se najčešće javlja od juna do početka septembra, a povoljni uslovi su visoka vlaga i temperatura od 18-22 oC. Temperatura iznad 28 0 C i suho vrijeme ne pogoduju razvoju plamenjače. Na inficiranim listovima se pojavljuju svjetlosmeđe pjege koje dobijaju tamnu boju i suše se, a na inficiranim plodovima se pojavljuju smeđe hrapave pjege koje za kratko vrijeme prekriju cijeli plod. Infekcija se može širiti vjetrom i vodom prilikom zalijevanja. Paradajz koji se proizvodi na otvorenom je posebno osjetljiv na plamenjaču jer je više izložen vlagi i kiši od paradajza koji se proizvodi u zaštićenom prostoru.
Kod prozvodnje paradajza na otvorenom i u zaštićenom prostoru jedna od mjera zaštite je prorjeđivanje lisne mase, tako da se osigura dovoljno prostora između biljaka da zrak slobodno cirkuliše, a plastenike je potrebno redovno provjetravati. Isto tako, potrebno je obratiti pažnju na zalijevanje. Kapljica voda koja se zadržava na listu utiče na pojavu i širenje infekcije. Kao mjera zaštite mogu se koristiti prirodni preparati, a sredstava za zaštitu bilja-fungicide koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.