Prema novim smjernicama, broj okupljanja povećan je na 300 osoba. No, okupljanja će, kako je dodao Čerkez, od sada biti moguća i iznad tog broj uz – vakcinisan, prebolio, testiran pravilo.

Novina je i što se ugostiteljski objekti, nakon dugo, vremena vraćaju starom načinu rada.

– Ugostiteljski objekti nastavljaju rad bez ograničenja, uz obaveznu distancu od dva metra između stolova. Isto to vrijedi i za ustanove, poput kina i pozorišta koji se vraćaju u rad uz distancu od dva metra između gledatelja. Kafane koje imaju muziku uživo i noćni klubovi, u kojima se okuplja više od 300 osoba, trebaju se pridržavati pravila – vakcinisan – prebolio – testiran – navodi Čerkez.

Što se tiče sportskih terena, na stadionima će, dodaje Čerkez, trebati razmak od dva metra između osoba na otvorenom, dok u zatvorenim objektima ostaje pravilo – vakcinisan, prebolio, testiran i distanca od dva metra.

– Mjere su značajno ublažene. Što se tiče higijensko-epidemiološke situacije u Federaciji BiH, u ovom trenutku ona je stabilna. Svi parametri, (broj hoispitaliziranih, na respiratoru i preminulih) u padu su. Stanje se stabilizira iako je još visok stepen oboljelih jer pandemija je i dalje tu. Pratit ćemo stanje na terenu i ukoliko u narednom periodu ne bude pogoršanja, mi ćemo i dalje ići sa ublažavanjem mjera. Očekujemo da bismo se u martu mogli vratiti u pretpandemijsko vrijeme – kazao je Čerkez.