PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede
Podaci vezani za uticaj niskih temperatura na voćne kulture
Voćne kulture su izložene uticaju niskih noćnih temperatura. U fazi cvjetanja i zametanja plodova voćke su najostljivije na niske temperature, to dovodi do oštećenja cvijetova, a ukoliko duže traju prinos voća u toj godini može u potpunosti izostati.
Potrebno je izvršiti pregled voćnih nasada i evidentirati da li je bilo štete. Jedna od mjera zaštite od niskih temperatura je krečenje stabla. Bijela boja sprječava zagrijavanje voćki i usporava kretanje vegetacije.
Efikasan način povećanja otpornosti voćki na stresne situacije je redovna prihrana preparatima na bazi aminokiselina i mikroelemenata. Aminokisilene pomažu biljkama da bolje podnesu niske temperature, a mikroelementi kao što su bor i cink su važni za cvjetanje i oplodnju.
Sredstva za prihranu koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.