Goražde, 02.04.2025 godine
PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede
Podaci vezani za zaštitu voća
Nestabilne vremenske prilike stvaraju povoljne uslove za pojavu bolesti i štetnika na voćnim kulturama i to:
-Sušenje cvjetova i grančica koštičavog voća čiji je uzročnik gljiva Monilia laxa. Na moniliu je mnogo osjetljiva višnja.
-Pjegavost lista i krastavost ploda jabuke i kruške čiji su uzročnici gljive Venturia inaequalis i Venturia pyrina. Primarnu infekciju uzrokuju askospore koje inficiraju mlade listove stvarajući pjege.
-Bakteriozna plamenjača jabučastog voća čiji je uzročnik bakterija Erwinia amilovora. U toku vegetacionog perioda potrebno je vršiti pregled voćnih stabala dunje, jabuke i kruške u cilju utvrđivanja postojanja mladara u obliku „pastirskog štapa“, sušenja listova, bakterijskog eksudata, a čiji je uzročnik fitopategona gljiva Erwinia amylovora. Na bakteriju je najosjetljiviji cvijet, a infekciji su izloženi svi dijelovi biljke. Inficirani cvjetovi su smeđe boje i suše se.
-Pepelnica na jabuci čiji je uzročnik gljiva Podosphaera leucotricha. Inficirani listovi su prekriveni pepeljastom prevlakom.
-Jabučna krvava uš-Eriosoma lanigerum. Posebno obratiti pažnju na voćna stabla u kojima je u predhodnoj godini evidentirano prisustvo jabučne krvave uši. Prezimljuje na korjenovom vratu, ranama i pukotinama. Odrasle uši su crvenosmeđe boje prekrivene bijelom prevlakom. Hrane se sisanjem soka na korijenu, granama i mladicama.
Na stablima voća je uočeno prisustvo mumificiranih plodova koje je potrebno ukloniti jer su izvor infekcije.
Sredstva za zaštitu bilja koristiti u skladu sa priloženim uputstvom strogo vodeći računa o zaštiti pčela.