PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede
Zimska zaštita u voćnjacima
Njega voćnih stabala u zimskom periodu podrazumijeva uklanjanje mumificiranih plodova, biljnih ostatka, suhog lišća, odstranjivanje suhih i polusuhih grančica kao mogućih izvora zaraze te rezidbu voćki i primjenu zaštitnih sredstava.
Poslije rezidbe voćki potrebno je izvršiti zaštitu preparatima na bazi bakra uz dodatak mineralnog ulja ili gotovim preparatima koji u sebi sadrže i bakar i mineralno ulje.
Navedenim preparatima se smanjuje infekcioni potencijal velikog broja uzročnika bolesti i zaustavlja se dalji razvoj prezimljujućih formi štetnika na voćkama kao što su:
-kovrčavost lista breskve čiji je uzročnik gljiva Taphrina deformans.
-Rogač šljive, uzročnik gljiva Taphrina pruni.
-sušenje cvjetova i grančica koštičavog voća, uzročnik gljiva Monilia laxa..
-šupljikavost lišća koštičavog voća, uzročnik gljiva Stigmina carpophylla.
-krastavost lista i ploda jabuke i kruške, čiji su uzročnici gljive Venturia.
-Bakteriozna plamenjača jabučastog voća čija je uzročnik bakterija Erwinia amilovora.
-Suzbijaju se uzročnici bakterioznog raka voćnih vrsta.
-Odrasle jedinke i larve kruškine buhe, lisnih ušiju, crvenog pauka, jabučnog savijača, cvjetojeda i moljca i dr.
-Jaja šumskih insekata-mali mrazovac i niz drugih patogena koji prezimljuju na voćkama.
Zimska zaštitu izvršiti do početka kretanja vegetacije, prekrivanjem cijelog stabla ,po mirnom vremenu, kad su dnevne temperature iznad 7 stepeni C i kad nema opasnosti od niskih noćnih temperatura.
Zaštitna sredstva koristiti u skladu sa priloženim uputstvom.