PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede
Podaci vezani za zaštita rasada povrća
Za uspješnu proizvodnju povrća preduslov je imati zdrav rasad.
Vlaga i toplota u zaštićenom prostoru-plastenicima stvaraju povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti i štetnika na rasadu povrća (paprika, paradajz i krastavac).
Mlade biljke su izložene bolesti polijeganja rasada, a uzročnik bolesti je gljiva iz roda Phytium spp. Inficirane biljke poliježu i venu, jer je prekinuta veza između korijena i nadzemnog dijela biljke, tako da usljed nedostatka hranljivih materija i vode gljiva za kratko vrijeme može u potpunosti uništiti rasad.
Pretjerano zalijevanje je povoljno za pojavu i širenje bolesti, kao i gust sklop rasada, nedovoljna osvjetljenost, pretjeranao đubrenje (posebno sa N) i slabo provjetravanje u plastenicima.
Od preventivnih mjera zaštite potrebno je umjereno zalijevati, redevno provjetravati, voditi računa da sklop biljaka nije pregust, obratiti pažnju na higjenu pri proizvodnji rasada, osvjetljenje i đubrenje.
Proizvođačima rasada u plastenicima preporučuje se da postave plave i žute ljepljive ploče u cilju praćenja prisustva štetnika: lisnih ušiju, tripsa, štitastog moljca.
Štete pričinjivaju odrasli i larve sišući biljne sokove, a pojavljuju se i kao prenosioci brojnih virusa.
Izvršiti pregled rasada povrtnih kultura u plastenicima i po potrebi izvršiti zaštitu registrovanim za ovu namjenu sredstvima za zaštitu bilja, a u skladu sa priloženim uputstvom.