PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede
Zaštita voća i vinove loze
Ukoliko nije izvršena zimska zaštita u voćnjacima poslije obavljene rezidbe voćki i uklanjanja biljnih ostataka može se izvršiti zaštita narednih dana i to:
– Na koštičavim voćnim vrstama do fenofaze otvaranja pupova sredstvima na bazi bakra. Ukoliko je došlo do otvaranja pupova kod koštičavih voćnih vrsta, zaštitna sredstva na bazi bakra ne treba koristiti, jer mogu izazvati fitotoksičnost na mladim listićima voćki.
– U nasadima jabuke i kruške od krastavosti lista čiji je uzročnik gljiva Venturia i bakteriozne plamenjače jabučastog voća čiji je uzročnik bakterija Erwinia amylovora i drugih biljnih bolesti, zaštita se može izvršiti do fenofaze „mišje uši“ preparatima na bazi bakra.
-Obratiti pažnju na štetne insekte u voćnim nasadima , a posebno koji se nalaze u blizini šume. U predhodnim periodima veće štete u voćnim nasadima pričinili su mali mrazovac i jabučni moljac.U cilju zaštite od štetnih insekata preparatima na bazi bakra dodati mineralno ulje.
Bez obzira što se vinova loza na našem području uzgaja na manjim površinama potrebno provoditi zaštitu od biljnih bolesti i štetnika.
Poslije završene rezidbe vinove loze u fazi mirovanja vegetacije do faze razvoja vunastog pupa, preventivna zaštita se može izvršiti preparatima na bazi bakra registrovanim za ovu namjenu. Najčešća bolest koja je prisutna na vinovoj lozi je crna pjegavost čiji je uzročnik gljiva Phomopsis viticola, a bolest se prepoznaje po sivkasto srebrenoj boji rozgve na kojoj se nalaze crne tačke.
Ukoliko je u predhodnoj godini bilo problema sa štetnicima (lisne uši, crveni voćni pauk, štitaste uši, grinje) bakarnim preparatima potrebno je dodati i mineralno ulje ili koristiti gotove preparate koji sadrže bakar i mineralno ulje.
Sredstva za zaštitu bilja koristiti u skladu sa priloženim uputstvom vodeći računa o zaštiti pčela.